Sabah rondreis, Maleisisch Borneo

Sabah rondreis


Ontdek Maleisisch Borneo met de verlaten zandstranden, de hoge bergen, de prachtige koraalriffen en het tropische regenwoud. Sabah is dan ook een bestemming voor een avontuurlijke natuurvakantie. In de culturele dorpjes kun je kennis maken met de bevolking en de eeuwenoude tradities. De meeste toeristen gaan naar Sabah vanwege de overweldigende natuur. De deelstaat in het oosten van Maleisië, is 2 keer zo groot als Nederland en het tropisch regenwoud beslaat het grootste deel ervan.
 • Delen van deze jungle zijn al meer dan 100 miljoen jaar oud. De dichtbegroeide bossen van de Danum Valley en het Maliau Basin behoren tot een van de weinige plekken ter wereld waar nog nooit of nauwelijks mensen zijn geweest. Je vindt er veel watervallen en de bijzondere plankwortelbomen waarvan de wortels boven de grond groeien.

  De bewoners van de jungle zijn ook zeer indrukwekkend: Er leven orang-oetans, neusapen, neushoorns, olifanten en beren. Ook vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen met de vele soorten zoals de neushoornvogel die hier voorkomen. 0ok op de eilanden en koralen rond Sabah leven veel verschillende tropische dierensoorten. Onder de meer dan 3 miljoen inwoners wonen 30 verschillende bevolkings groepen, goed voor 50 talen en ruim 80 dialecten. In die zogenaamde culturele villages kun je kennis maken met de plaatselijke tradities.

  Ligging
  Sabah ligt in het noorden van Borneo en is een van de dertien staten van Maleisië. Op het eiland Borneo bevinden zich ook het oliestaatsje Brunei, het Indonesische Kalimantan en de andere Oost-Maleisische deelstaat Sarawak. Sabah heeft een kustlijn van ongeveer 1440 kilometer en ligt in het westen aan de Zuid-Chinese Zee en in het oosten aan de Celebes- en Suluzee. Rond Sabah liggen diverse eilandjes. De hoofdstad van Sabah is Kota Kinabalu, gelegen in het noordwesten en wordt door veel toeristen als uitvalsbasis gebruikt. Andere belangrijke plaatsen op Sabah zijn: Sandakan, Semporna en Tawau.

  Hoe er te komen
  Vanaf Schiphol kun je met Malaysia Airlines en de KLM rechtstreeks naar Maleisië vliegen. Vanaf de internationale luchthaven van Kuala Lumpur is het nog 2,5 uur vliegen naar de luchthaven van Kota Kinabalu, welke op 8 kilometer van het centrum is gelegen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld via Singapore te vliegen.

  Hoe er te reizen
  Langere afstanden zijn het beste per binnenlandse vlucht te overbruggen, maar ook de bus is een prima vervoersmiddel op Sabah. Kleinere vliegvelden vind je bij Lahad Datu, Sandakan en Tawau en op Labuan Island. Per ferry of speedboot reis je dan verder of huur een auto.